Wednesday, 14 October 2015

Malaika Oil - Rawatan Jerawat Terbaik




-Iklan-

Assalamualaikum


Dua minggu lepas, syira menerima email daripada pihak HQ Malaika Oil untuk menawarkan syira mencuba sendiri produk Malaika Facial Treatment Oil. Sebelum ni, syira pernah juga terdengar mengenai produk ni. Tapi ini kali pertama syira menggunakan minyak ajaib ni. Kenapa syira cakap ajaib? Haaa you guys kena baca testimoni syira sendiri.






Kandungan Malaika Oil
- Minyak zaitun
- Minyak lemon
- Minyak castor
- Serbuk temu lawak
- Herba & bunga-bungaan


Keunikan Malaika Oil dalam menggunakan bahan-bahan semula jadi dalam merawat kulit yang bermasalah seperti jeragat degil, jerawat, parut dan sebagainya. Yang paling penting, its chemical free ! Syira suka bau minyak ni sebab wangi. Rasa macam nak makan pun ada. Haha bau lemon yang sangat wangi dan tak memeningkan kepala bila kita apply.


Kebaikan Malaika Oil
- Merawat jeragat degil
- Mengecutkan jerawat
- Mengurangkan minyak berlebihan
- Mengecilkan pori-pori
- Melembapkan kulit
- Merawat parut jerawat


Basically syira tidak mengalami masalah kulit yang serius. Cuma syira ni selalu naik jerawat bila nak datang bulan. Eleh hampa jangan tipu macam hampa tak pernah ja kan kan. Its hormone people. Biasalah perempuan berubah hormon sikit mulalah miss J sibuk nak naik sebijik. Stress tau orang dok tegur "eeeee.. jerawat wei. Tuuuu". Alah come on macam tak pernah jumpa jerawat. Hihi Kalau husband syira lagi la, "rasa macam nak picit ja. Gerammm". Tepuk dahi aku.




Haaa.. gambar atas tu perasan tak ada sebijik miss J parking dekat dahi syira. Terserlahkan. Gambar ni beberapa hari sebelum syira menggunakan Malaika Oil. Memang syira tak suka bila tumbuh jerawat. Nak keluar pi mana-mana pun rasa malas tau. Masa mula syira start guna, syira sempat berhubung dengan pengasas Malaika Oil. Nasihat owner sendiri supaya menggunakan minyak tersebut sehari sekali pada mulanya supaya kulit kita adapt. Dah okay baru dua kali sehari. Meh syira cerita sikit cara gunakan minyak ni.


Cara Menggunakan Malaika Oil
Sapukan Malaika Oil ke seluruh muka. Biarkan beberapa minit sebelum 
cuci dengan pencuci muka. Disarankan guna pada waktu pagi dan malam.


Syira selalu guna sebelum mandi. Sebab lebih senang. Sapu minyak lepastu terus mandi. Lepas mandi terasa segar dan bersih ja. Terus terang syira cakap lepas ja basuh muka, kulit terasa lebih lembut. Tahu tak minyak zaitun ni menyerikan wajah kita selain merawat masalah kesihatan? Betul. Dalam Al-Quran sendiri pun ada sebut yang minyak zaitun jernih dan berkilau seperti cahaya. 




Selepas dua minggu syira menggunakan Malaika Oil, jerawat syira dah hilang. Ish, magik betul rasa. Memang berkesan mengecutkan jerawat! Minyak pada wajah pun berkurangan. Kalau tidak, rasa macam ada sekilo minyak di muka lebih-lebih lagi kalau bangun dari tidur. Minyak berlebihan juga punca jerawat naik. Selain itu, Malaika Oil ni bagus untuk menghilangkan kesan kotoran kalau kita mekap. Memang keluar habis kotoran & minyak berlebihan yang kita sendiri tak tau. Selama ni ingat cuci dengan pencuci muka dah cukup bersih. Salah sama sekali. Sebotol ni mampu tahan lama sebab besar la awak. Berbaloi sangat dengan harga.


TESTIMONI PENGGUNA LAIN








HARGA
RM 49.00

Halal JAKIM !!
Lulusan KKM !!


UNTUK TEMPAHAN
Facebook : https://www.facebook.com/malaikaoil
Instagram : https://instagram.com/malaikaoilofficial/
Website : http://www.malaikaoil.com/

ATAU

Sms/Whats app : Taip "MALAIKA" hantar ke 0112 - 572  1213







Saturday, 3 October 2015

Syiera Dah Kawin !




Assalamualaikum

Hai hai semua! Syira basically dah almost 3 bulan dah kawin. Alhamdulillah. Dah selesai semuanya. Ek eleh dah lama baru nak post entry. Eh, suka hatilah. Haha. Syira tak sempat nak update sebab busy kot. Sekarang baru sempat nak share serba sedikit majlis syira.


PERNIKAHAN/SOLEMNIZATION - 18 JULY 2015

Syira nikah malam. Malam kedua raya puasa. Perasaan masa tu macam-macam. Rasa macam tak caya nak kawin pun ada. Pukul 6.30 ptg syira dah pi bersiap dekat butik. Awal kan? Org butik cakap ramai pulak nikah tarikh tu. Pukul 8.30 mlm syira dah sampai masjid. Nak jadikan cerita, syira tak pakai inai pun masa tu. Tapi kawan syira ni  beria nak syira pakai. Jadi dia lah yg bubuh. Inai instant mmg tak payah tunggu semalaman untuk merah. Inai ni mmg merah lps 5 minit bubuh. Imam pulak masa tu tak sampai2 lagi. Janji lepas isyak nak ijab kabul. Tapi imam kena bawa isteri dia pi dialysis. Kata bilal. Naik mengantuk jugak syira tunggu luar masjid. Luar masjid? Ya, syira datang bulan masa nikah. Jangan ambik sambil lewa. Walaupun nikah tetap tak boleh masuk masjid kalau period. Syira stay luar dkt dewan masjid. Pukul 10 mlm baru imam sampai. Imam tak banyak cakap, mungkin dia sedar dia dah lewat. Imam ada soal suami syira masa nikah. Soalan simple ja, mengucap dan rukun nikah. Ok pass! Pukul 10.15 mcm tu, imam dh selesai baca khutbah dia laung kat syira yg jauh ke belakang.

"Norsyahira, hang nak kawin dak?"
Syira angguk ja
"Betul ni hang nak kawin ni?"
Kali ni syira jawab, "Ya"

Semua tertumpu kat syira. Alahai malunyaaaa rasa. Alhamdulillah dengan sekali lafaz, syira bergelar isteri. Syira nangis ke tak? Jawapannya tak. Syira tak sempat nak rasa nervous ke terharu sebab imam kalut2 ja terus nikah. Hahahahha Maybe sebab ada mak dekat sebelah. So cool sikit rasa. Suami syira nervous. Sampai lupa berapa mas kahwin hihi

Muka nervous. Takut la tuuu hihi

Eh eh gelak pulak, imam ni kelakar sikit.


Time kena jawab soalan hihi

Masa ijab kabul


Alhamdulillah selesai...


RESEPSI PENGANTIN PEREMPUAN - 19 JULY 2015

Esok tu majlis resepsi rumah syira. Menu rumah syira simple je. Nasi ayam, bihun sup, buah tembikai, air sirap & teh tarik. Tersangatlah simple. Syira memang nakkan majlis yg ringkas je dan semua happy. Rata-rata yg datang semua puji nasi ayam sedap. Nasi ayam syira tempah catering. Satu kepala RM4.50. Murah kan? Bihun sup, kakak sulung sponsor. Teh tarik ayah saudara yg buat. Alhamdulillah banyak yg kami jimat. Syira cuma ambil khidmat baju pengantin, pelamin & meja makan pengantin. Total RM1600. Bilik pengantin hias sendiri. Alah hias simple ja pun. Hihi


Henna art kawan syira buatkan ala2 keknis


The wedding cake



Outdoor photoshoot





Okay habis. Thanks sudi baca. Majlis tandang punya nanti syira update. Bye :)





Wednesday, 9 September 2015

(REVIEW) Marshmallow Whitebies : Tak Payah Pakai Mekap !



Assalamualaikum


Sekarang memang trademark kan, nak cantik tapi tak nak pakai mekap tebal-tebal. Klau boleh nak simple ja sebab yela kan nak kejar masa ke sana ke sini. Lebih-lebih lagi yang kerja atau student yang syira sendiri faham mesti tak sempat nak bersiap sangat pagi-pagi. Well, syira pun student dulu. Memang pemalas sangat kalau nak bersiap pagi. Nak-nak kalau kelas pukul 8 pagi. 

Lyanaz Beauty Care telah memperkenalkan produk terbaru beliau iaitu Marshmallow Whitebies Cream. Haa.. syira dah guna tau. Syira jual, syira guna. Memang sesuai sangat dengan syira. Sebab syira memang tak suka mekap sangat. Just guna eyeliner, bedak, lipstick je. Bab lukis kening memang syira tak pandai. Biar lah orang nak kata kening syira serabut macam padang sekolah pun. Haha Memang tak reti. Satgi lukis jadi kening shin chan lagi haru biru. 


Tadaaaa ni la rupa Marshmallow Whitebies


Memang macam marshmallow yg kita suka makan tu. Comel je packaging dia. Tekstur Marshmallow Whitebies ni sangat lembut, mudah meresap ke dalam kulit dan tak perlu bilas pun. Yeay! 


KEBAIKAN MARSHMALLOW WHITEBIES CREAM

*Mengecutkan jerawat
*Memutihkan kulit agar lebih cerah
*Menutup cela parut di muka
*Merawat parut kesan jerawat
*Sesuai untuk jeragat
*Melembapkan kulit kering
*Mengawal minyak berlebihan
*Boleh digunakan sebagai foundation
*Sesuai bagi yang malas nak guna skincare sebab boleh dijadikan sbg krim malam atau krim siang anda!

CARA GUNA MARSHMALLOW WHITEBIES

Sapukan sedikit sahaja di muka dengan rata. Dan tak perlu bilas.
Satu botol tahan berbulan okay. Jimat sangat.



Okay uols. Nanti syira review lagi produk yg best. Bye!



Friday, 26 June 2015

PERMOHONAN KEBENARAN BERKAHWIN NEGERI KEDAH




Assalamualaikum


Sedar tak sedar kurang daripada 30 hari lagi sebelum syira bergelar isteri orang. Maigad!!Nervousnya rasa!! Perasaan bercampur aduk sekarang. Rasa happy sebab ini impian kami berdua. Almost 13 years kami kenal. Quite a long time actually. 

Rasa sedih jugak sebab emm maybe syira rasa macam tak lama lagi tanggungjawab ayah dah selesai. So semua nanti husband ja, padahal syira ni memang anak manja ayah. Apa sikit ayah. Dari kecik sampai masuk universiti semua ayah hantar ke mana saja. Ayah tak bagi syira pi sendiri. Hihi sampai macam tu sekali la. 

After all, kita hidup mesti nak berpasangan kan? So ini yang dikatakan jodoh dah sampai. Syira ni anak bongsu last dalam family. Bawah syira adik2 lelaki.Preparation alhamdulillah hampir 90% dah siap.

Okay, sekarang ni syira nak cita pasal prosedur borang kebenaran nikah. Benda penting ni. Silap isi tak boleh kawin, tipu ja. Bulan Mei lepas ayah dah ambil borang kebenaran nikah dekat imam kariah. Ambil awal supaya boleh isi awal. Tapi syira tak isi lagi pun. Start bulan jun baru isi.

Kalau ampa duduk Kedah, ampa akan dapat 3 keping borang. Sekeping borang warna kuning dalam rumi. Ampa isi ja yg mana berkaitan. Borang 1 dalam jawi untuk bakal suami ampa isi. Lebih kurang pengakuan belum beristeri gitu. Kena pengesahan imam ye yang ni. Borang 2 dalam jawi jugak, yg ni kedua2 kena isi berserta maklumat saksi. Saksi belah perempuan dan lelaki. Tulis jawi ke rumi? Ikut imam ampa la. Macam syira, rumi semua sebab imam tu kata jawi zaman sekarang dah tak macam dulu.






DOKUMEN YANG PERLU DISERTAKAN
  • Salinan kad pengenalan wali
  • Salinan kad pengenalan kita dan pasangan
  • Salinan dan sijil asal kursus perkahwinan
  • Keputusan saringan HIV/AIDS
  • Salinan kad pengenalan saksi

Perlu diingatkan borang ni kena hantar SEBULAN sebelum tarikh nikah. Macam syira nak nikah 18 Julai, so dalam 18 Jun pi submit. Sebab borang ni valid sebulan ja daripada tarikh submit. Syira submit hari tu 24 Jun. So valid sampai 24 Julai. Paham ke tak? Hihi. Kenapa ada yg kata 2 bulan awal? Yg tu tak silap syira kalau ampa kawin dengan orang yg tak sama daerah/negeri. Contohnya, kedah dengan penang. 

So yg lelaki dapatkan kebenaran dekat negeri ampa dulu pastu bagi dekat gegurl untuk submit. Agak rumit depa kata. Selamat syira satu kariah ja. Senang ja pi sekali. Ada orang cakap kena interview @ temu duga sebelum nikah. Haaa yang ni ikut negeri. Kalau Penang ada, Kedah pun ada. Rasanya laa..

24 jun hari tu, syira dgn tunang pi submit. Seawal 10 pagi jugak kami pi. Alhamdulillah tak ramai orang. Masa sampai ja terus dipanggil di kaunter. Depa check borang kami. Okay lengkap. Kami dikenakan bayaran RM24 dan diberikan sekeping borang ikrar. Yaa! Borang ikrar. Lebih kurang pengakuan nak nikah la. Kedah unik sikit, kena baca ikrar dalam bahasa jawi. So dinasihatkan polish sikit bahasa jawi ampa. Tapi ayat simple ja. Dont worry.

Lepas 5 minit, kami dipanggil masuk untuk berjumpa dengan ustaz. Perasaan masa tu cuak sikit. Sikit jelah. Haha. Duduk ja atas kerusi, ustaz tu tanya “Boleh baca jawi dak?”. Serentak kami dua jawab “Boleh” haha. Then ustaz tu cakap “Kalau macam tu yg lelaki baca dulu baru perempuan”. Tunang syira baca slow ja. Settle. Then syira baca. Syira rasa macam syira rapping sebab laju nau baca. Tak tau mungkin sebab nervous ke apa. Tindakan automatik agaknya kalau nervous.

Dah selesai baca ikrar, ustaz tu belek kalendar. “Okay, nanti 13 Julai mai ambik borang”. Dalam hati syira, “Aik tak kena interview ka?”. Beriya depa dok kata kena interview. Tapi tak tau maybe ustaz ni malas tanya agaknya. Hahahah ampa be prepare jelah kot2 nanti kena tanya tak dak la gabra. Hihi. 
See ya!



Thursday, 11 June 2015

KKM SPOTCHECK POSLAJU?


Assalamualaikum

Kecoh betul sekarang ni isu KKM/Kastam ambush courier Poslaju, Citylink dan sebagainya. Ekoran tu ramai seller online memaki hamun. Termasuk syira pun terkesan dengan apa yg berlaku. Sobs sobs

Sekarang ni bukan soal supplement tu original ke ada lulusan kkm ke tak, yang mana disyaki pun kena jugak. Yg menyedihkan segala kos plastik pos yg dirobek tak ditanggung. Kesian customer yg terima barang rosak. 

Dua kemungkinan je sekarang, sama ada barang kena rampas (kalau tidak menepati syarat) atau barang tu rosak @ hilang. Hilang ni lagi la parah. Putih mata. Bukan nak buruk sangka, tapi kejadian kecurian di kalangan staff poslaju pernah berlaku dan nasib penjual/pengguna tak terbela pun. Kat mana silapnya?

Syira kelu lidah nak berkata. Tapi terus terang sangat tidak bersetuju dgn apa yg berlaku. Menyusahkan ramai pihak. Setakat sekarang customer terima parcel ok lagi. Tak da rosak lg. Hopefully cepat2 la reda. Dah berbulu tgk ambush sana sini.








Monday, 8 June 2015

Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan



Assalamualaikum


Lama betul syira tak update blog. Sememangnya syira busy sangat sekarang ni. Dah tak macam dulu dah. Sibuk bisnes. Andddd sibuk nak kahwin. Pewwiittttt :p Syira baru ja selesai menjalankan ujian saringan HIV. Nak kahwin sekarang macam-macam prosedur. Sabar jelah. 

Seawal 8 pagi syira dah terpacak dekat Klinik Kesihatan. Mak datuk ramai betul rakyat jelata. Syira dapat nombor giliran gila jauh ke belakang. Hampir 50 orang jugak sementara nak sampai giliran syira. Sampai ja giliran syira, staff nurse kasi nombor giliran lain pulak. Tunggguuu lagi.

Lepas 10 minit macam tu, nama syira dipanggil lagi. Syira dikenakan bayaran RM1. Pastu kena isi form. Isi nama apa yg patut. Macam nak jawab exam pun ada kena tick macam2. Lepastu tungguuuu lagi sampai la masuk jumpa doktor. Guess what? Kena kaunseling pulak. Doktor cerita serba sedikit mengenai apa itu HIV, punca HIV etc. Dalam hati syira, "aku pun tau laaaa"

Then barulah sampai masanya untuk ambik darah. Perasaan? Nervous sikit sebab syira tak boleh tengok darah. Istigfar syira masa staff cucuk jarum. Darah tak kuaq pulak dah. Yang ni syira stress. Sebab jarum terpaksa dicabut semula. Lepas tu cucuk balik, Alhamdulillah nak jugak darah kuaq. Tak nak berpisah dgn syira tadi lols. 

Dah settle ambik darah, syira kena bawak sample darah ke makmal untuk lab test. Result HIV kena tunggu dalam 30 minit. Beria ja akak syira cakap kena tunggu 2 minggu la nak tau result. Lepas 30 minit, nama dipanggil. Masuk jumpa doktor untuk dapatkan sijil ujian HIV. Yeayyy!! NEGATIF. Alhamdulillah. Dah boleh kahwin. Hahahahhahah!!




Tapiiiii.. yang tak bestnya syira kena buat Talasemia Screening sebab HB syira sangat low. Takut pembawa Talasemia. Talasemia tu apa? Basically kurang darah merah sobs. Patut la syira selalu tak lepas nak donate darah. Boleh donate tapi lepas donate confirm pengsan haha. Syira dah settle ambik darah untuk Talasemia cuma result belum kuaq. Bulan 8 katanya. Lama betul,

Apa-apa pun Ujian HIV dah settle. Valid sampai 6 bulan tau. Ada benda lain lagi yang tak settle. Borang nikah tak submit lagi. Hantaran lagi. Ala mak serabut. Doakan syira ye!








                                    

Saturday, 11 April 2015

PENIPUAN KERJA SAMBILAN MELIPAT RISALAH DI RUMAH


Assalamualaikum

Secara asasnya, apa yang awak semua faham tentang kerja melipat risalah? Kalau tanya adik syira, dia cakap agaknya lipat katalog lepas tu pos ke company balik. Haha SALAH. Generally, kerja sambilan melipat risalah ni memerlukan kita membayar sejumlah wang untuk tujuan pendaftaran. Selepas tu, kita akan terima satu sampul berisi risalah. Penerangan yang lengkap tentang kerja tu. Lepas tu kita kena pasarkan balik macam orang yg war²kan tentang kerja sambilan ni. Potostat kertas² tu dan pos kepada mangsa seterusnya. Licik tak?

Celah mana yang kita kaut keuntungan tu? Haa.. syira nak kongsi pengalaman kakak syira sendiri yang dah terkena dengan penipuan kerja sambilan di rumah ni. Beberapa hari yang lepas, dekat facebook ramai nau syira tengok orang iklankan kerja sambilan. Keuntungan berdasarkan kerajinan. Average gaji RM200-RM500 seminggu. SEMINGGU!! Hambik ko. Sapa tak nak bila dengar kan? Nak nak sekarang ni GST semua benda perlu duit. 



Kakak syira dikenakan bayaran sebanyak RM40 sebagai bayaran penyertaan sekali seumur hidup. So settle bayar. Harapan kakak syira tu sama macam adik syira cakap. Ingat kerja lipat katalog pastu pos ke client. Sekali sampai... Nahhhhhh! Ya Allah, tersentap syira yang baca ni. KITA KENA ULANG BENDA YANG SAMA MACAM ORANG TU BUAT. Sama tak macam menipu? Ya sama. Ini scammer!

Sama seperti kita ambil duit orang kononnya ganjaran lumayan yg mana kita sendiri kena memikat orang lain untuk membayar balik RM40 tu. Menipu secara halus bagi mengaut keuntungan dengan cara mudah. Dari aspek Islam, adakah duit RM40 tu halal? Bayangkan kalau yang minta PM tu 100 orang. Dah berapa keuntungan? RM4000!!!! Memang licik benor orang macam ni. Tak rasa bersalah ke buat orang lain tertipu? Basically, tiada sebarang kerja pun kita kena buat. Cuma iklankan balik dan ulang benda yg sama. Tapi kakak syira tak sanggup buat benda yg sama dekat orang lain. Hang gila ka kiah? Silap hari bulan orang mai tetak kepala hang percuma ja.

Moral of the story, jangan mudah terpengaruh dengan iklan di media sosial. Tiada kerja yang mudah di dunia hari ini tanpa usaha gigih. Banyak lagi kerja lain. Contoh join dropship jual produk kecantikan ka, baju ka, jam ka. Kan lagi membawakan hasil yang yakini halal. 




Wednesday, 11 March 2015

REVIEW: LENOVO A5500



Assalamualaikum


Sebelum ni, syira pernah review Lenovo A889. Sekarang ni syira nak review pulak tablet keluaran Lenovo iaitu Lenovo A5500 atau A8-50. Syira beli masa bulan Disember tahun lepas seingat syira. Syira bukanlah gadget freak tapi syira suka bagi reward kepada diri syira bila dah penat lelah bekerja. Hihi. Sebelum ni pun, memang syira target nak beli tab untuk kegunaan online business syira. Alhamdulillah, hasil bekerja secara online syira dapat beli sebijik untuk diri sendiri. Hihi


Gedabak besau ,muka cek tau


Harga berapa? Mesti soalan ni selalu orang tanya. Masa syira beli harga yang syira dapat setelah penat nego dengan apek tuan kedai, last price RM650 for original set. Free casing, free charger etc. Apa yang membuatkan syira tertarik nak angkat Lenovo A5500? 


8" wideview IPS Display
Yes. Sebab besar sangat. Besar daripada muka syira. Hahahha. Display tab ni sebesar 8 inci. Haaaa kalau cakap tak cukup besar lagi tak tau la kan.


Slim dan ringan
Salah satu sebabnya ringan. Tak berat sangat pun kalau nak usung sana sini. Berat tab ni cuma 350g ja tau. Ketebalan tab ni lebih kurang 9mm thin. Slim ke idok? 


Slimnya lahai.. Tuannya bila lagi? Haha


Dolby Digital Plus dengan dua speaker
Yang ni paling excited, sebab sound tab ni best! Speaker di kiri kanan. Nak layan movie ke lagu ke running man ke memang best. Sebab sistem tab ni menggunakan Dolby Digital Plus. Alaa macam GSC Cinema tu. 


Midnight blue gituuuu..


Bateri so far syira guna boleh bertahan selama lapan jam kalau guna secara tidak berterusan. Syira guna mostly untuk online je. Kegunaan lain kadang-kadang main game. Itu pun kalau dah bosan sangat. Terus-terang syira puas hati guna tab ni. Superb bagi syira.Harga pun berpatutan. Tab ni dikeluarkan dalam 4 warna. Masa syira beli tu ada warna putih dan biru ja. Kalau ada merah dah lama syira rembat!


Yang mana satu idaman kalbu awak semua?


Full specifications boleh usha SINI SINI SINI






Thursday, 5 March 2015

AWAS THIRD PARTY SCAMMER




Assalamualaikum



Report polis telah dibuat. Biar pihak polis yg menjalankan siasatan. Syira pun dah go through process soal siasat (macam Gerak Khas tu hihi). Alhamdulillah syira post ni bertujuan untuk clear nama syira yg dah busuk  disebabkan si scammer tak guna ni. Tak tau la nama betul ke tak. Mostly yg kena tipu dgn dia masa dia guna nama ig @iman.lala. Lepas tu dia tukar. Bagi yg tak tau, terpinga² syira cita pasal apa, apa si penipu ni buat. Okay, penipu ni dah salahgunakan no akaun syira untuk scam org lain. Kononnya jual dress bunga². KONON!! Come on lah, syira jual produk kecantikan. Celah mana jual dress pulak :(


Bila customer dah deal dgn dia, dia kasi no akaun syira. Bila customer dah bank in atas nama syira, dia cakap dia akan pos. Memang takkan pos la kalau pic dalam igshop dia pun gambar curi. Then customer tunggu barang tak sampai². Wechat & Instagram kena block. So cust ni nak cari siapa? Of kos la cari syira sebab payment atas nama syira. Ye idok? Syira ni dijadikan kambing hitam. Tak tau menahu benda gapo dio kena maki free² dgn cust dia yg dah mengamuk. Siap ugut nak report polis lagi. Sebelum uols nak report syira, syira report dulu at least syira boleh defend diri syira dah teraniaya ni. Sob sob 


Antara motif yg pihak polis percaya .
● dia nak beli something dkt syira tapi gunakan org lain utk bank in atas nama syira, so that dia boleh guna resit tu utk beli dr syira. Nak barang free ke?
● dia nak claim cakap duit tersalah bank in. So nak minta transfer balik. .


Gituuu tapi alhamdulillah la si licik ni tak sempat nak tipu syira. Dia pun dh block syira dkt wechat. Kantoi agaknya  Nasihat syira kpd semua, pls make sure masa buat payment nama penerima tu nama pemilik bisnes. Benda ni boleh jadi pada sesiapa shj. Kalau la kan, Kalau.. ada lagi mangsa yg nak claim dekat syira(yela, tak tau brapa ramai yg dia tipu), pls bertimbang rasa. Jangan la maki hamun. Tau marah. Jgn main ugut syira nak buat itu ini. Syira boleh report awak tau sbb mengugut syira? (Abam polis kata boleh report hihi). Cakap elok² kemukakan bukti payment so on. Then kita slow talk. Tapi syira malas la nak amik tindakan. Tau uols naik hantu sebab kena tipu. Mak jemah pun stress kena aniaya. Hihi Hopefully cepat² la polis tangkap dia ni. Jahat bebenor. 
      






                                               
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page