Saturday, 28 April 2012

Kenali jenis fobia anda ;D

Assalamualaikum.


Hey semua. O genki desu ka? Sihat ke tak? macam ampa tengok tajuk entry tu. Ampa ada tak fobia atau takut dekat something? Ado ke tidok? Mesti ada kan. Kebanyakan ada yg takut dengan binatang yg kecik kecik contohnya mcm lipas,lipan, cicak dan lain lain lagi. Aku geli ja tengok takut tak pun. Kononnya la kan. Kalau terkejut tengok katak melompat jugak. Hahaha

Ada juga yg fobia dengan orang ramai. Basically orang mcm ni tak boleh ada kat tempat yg crowded. Kemungkinan depa ni boleh panik kalau tengok orang ramai.kesian kan. Macamana la dia hidup hari demi hari. Takkan la nak terperap ja dalam rumah. Melainkan dia duduk dalam gua. Memang tak da orang. Kelawauu banyak la.

Personally, aku selalu takut dengan bunyi guruh atau kilat. Fobia yg aku alami ni dinamakan sebagai Keraunophobia or Ceraunophobia. Banyak lagi sebenarnya istilah saintifik untuk fobia ni. Aku memang tak boleh nak dengar bunyi kilat. automatically mesti tutup telinga tiapkali berbunyi. Orang cakap kalau kilat bunyi jangan tutup telinga nanti pekak. Betul ke? Aku pun tak tau sejauh mana kebenarannya.


To be honest,aku bukan tak pernah cuba buang perasaan takut tu. Pernah jugak tapi bila dengar ja aku mengelabah. At least, aku kena ada someone di sisi aku. Dulu kecik boleh la nak kapok ma. Ni dah dewasa ( dah wanita pun -_____-“ ) kena la tahan. Bertabah ya! Kalau aku tido sorang sorang memang rasa takut yang amat. Habis la aku sembunyi dalam toto. Paling dasyat sembunyi dalam almari. Tapi tu masa aku kecik laa. Dah besar tak buat dah macam tu. Errr..Heeehehehe.. So doakan la aku boleh atasi fobia yg aku alami ni. Amin ;))
So yang mana satu fobia ampa? Untuk tahu jenis fobia ampa sila picit laju laju di sini ;) Okay, till then. Sayonara mina san.
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page